Το εγχείρημα θα αξιοποιεί τεχνολογίες ηλεκτρονικής, μοναδικής ταυτοποίησης & ιχνηλάτησης (RFID, 2D bar-code, αισθητήρες) για την καταγραφή των πληροφοριών ιχνηλασιμότητας πάνω στα προϊόντα. Η πλατφόρμα θα παρέχει:
(α) υπηρεσίες υποστήριξης αποφάσεων παραγωγής και διανομής για τις επιχειρήσεις και
(β) υπηρεσίες προς τον τελικό καταναλωτή όπως προσωποποιημένη προώθηση προϊόντων.
Επιπλέον η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει μεσισμικό διασύνδεσης των υπηρεσιών με υπάρχοντα συστήματα των επιχειρήσεων και θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην επιχείρηση ΚΑΠΟΤΑΣ.

Το έργο πρόκειται να φέρει σε αγαστή συνεργασία την επιχειρηματική και αναπτυξιακή εμπειρία της τεχνολογικής επιχείρησης ERGOLOGIC με το εκτενές ερευνητικό πεδίο δράσης των ΙΝΒΙΣ επάνω σε θέματα back – end συστημάτων, κυβερνοφυσικών συστημάτων, τηλεπικοινωνιών, αλλά και την ευρεία γκάμα έτοιμων πρωτοτύπων που έχουν αναπτύξει στα πλαίσια άλλων Ευρωπαϊκών ή Εθνικών ερευνητικών έργων. Επιπλέον, την ουσιαστική επίδειξη στα πλαίσια της πιλοτικής εγκατάστασης εγγυάται η εξειδικευμένη γνώση και η πολύχρονη εμπειρία της ΚΑΠΟΤΑΣ Α.Ε. σε θέματα τυποποίησης και μεταφοράς τροφίμων και ποτών.

Η ERGOLOGIC παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις Πληροφορικής & Επικοινωνιών και είναι εξειδικευμένη σε ανάπτυξη υπηρεσιών νέφους και εφαρμογές. Τα προϊόντα λογισμικού της στα οποία θα έχει μέγιστη συνεισφορά, θα προστεθούν στο πακέτο λύσεων της ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της.

Το ΙΝΒΙΣ διεξάγει εφαρμοσμένη και τεχνολογική έρευνα εστιάζοντας στις τεχνολογίες αιχμής & τις εφαρμογές ενσωματωμένων αλλά και ραδιοσυχνικών συστημάτων. Τα προϊόντα (έξυπνη μονάδα SU, μεσισμικό διασύνδεσης & ONS), στα οποία θα έχει μέγιστη συνεισφορά, θα τα αξιοποιήσει για τη συμμετοχή του σε άλλα ερευνητικά έργα ή/ και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων από τους ερευνητές που θα τα αναπτύξουν.

Η ΚΑΠΟΤΑΣ παρέχει υπηρεσίες συλλογής και συσκευασίας για όλες τις μονάδες αποθήκευσης (παλέτα, κιβώτιο, τεμάχιο) ενώ επιπλέον παρέχει και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (ανασυσκευασίες, επικόλληση ετικετών κλπ). Μέσα στις δραστηριότητες της είναι η προώθηση αποθεμάτων ενημερώνοντας τους πελάτες και τις συνεργαζόμενες εταιρείες σχετικά με τις συνθήκες και το χρόνο παράδοσης. Επίσης παρέχει στοιχεία ιχνηλασιμότητας σχετικά με τις παραδόσεις στους πελάτες( χρόνος λήψης και εκτέλεσης παραγγελίας, αριθμός παρτίδας και ημερομηνία λήξης),


Υλοποίηση

Θα υλοποιηθεί το υποσύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, το οποίο απαρτίζεται από:
(α) την έξυπνη μονάδα συλλογής, ενοποίησης και αποστολής δεδομένων από τα σημεία παρουσίας των προϊόντων ξεκινώντας από τις αποθήκες έως και τα τελικά σημεία πώλησης, και
(β) το υποσύστημα ONS (object naming service) προς διασφάλισης της διαλειτουργικότητας μεταξύ όλων των οντοτήτων (επιχειρήσεων, πελατών, κτλ.) με πρόσβαση στα δεδομένα ιχνηλασιμότητας, αλλά και άλλων δεδομένων που σχετίζονται με αντικείμενα με ετικέτα RFID.

Το παραπάνω υποσύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης τροφοδοτεί πλέον και υποστηρίζει την υλοποίηση των τελικών εφαρμογών & υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για τους χρήστες της πλατφόρμας του έργου. Αυτές συνίστανται σε εφαρμογές υποστήριξης επιχειρηματικών αποφάσεων και σε εφαρμογές για τη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας των καταναλωτών.

Σε αυτό το στάδιο του έργου, θα υλοποιηθεί & το μεσισμικό διασύνδεσης υποσυστημάτων (web services middleware – WSM) που εξασφαλίζει την επικοινωνία των εφαρμογών για τους χρήστες με το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης μέσω του ONS συστήματος.
Έπειτα, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της υλοποίησης με την ολοκλήρωση της πλατφόρμας και τον τελικό έλεγχο της.

Τέλος, το έργο ολοκληρώνεται με την πιλοτική εφαρμογή του υλοποιημένου συστήματος στην επιχείρηση ΚΑΠΟΤΑΣ ΑΕ. Η πιλοτική εφαρμογή θα διεξαχθεί σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο που θα προσδιορίζει τεχνικά, και οικονομικά κριτήρια. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα τροφοδοτήσουν το επιχειρηματικό πλάνο αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, είτε αυτά είναι απτά (πχ. παραγόμενο λογισμικό), ή μη απτά, όπως η αποκτώμενη νέα γνώση και εξειδίκευση.


Πραγματοποιείται η ανάπτυξη του υποσυστήματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, το οποίο απαρτίζεται από τις εξής δομικές μονάδες:
Υποσύστημα συλλογής δεδομένων από τα σημεία παρουσίας των προϊόντων, ήτοι α) τις αποθήκες προϊόντων μετά την παραγωγή τους, β) τα φορτηγά μεταφοράς τους από τις αποθήκες παραγωγής έως τα σημεία πώληση. Το υποσύστημα αυτό θα απαρτίζεται από ένα Passive RFID Tag με ενσωματωμένο αισθητήρα (υγρασίας, θερμοκρασίας, κα.), Passive RFID Reader και ενσωματωμένο υπολογιστικό σύστημα με δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης και θα τοποθετείται σε κάθε ένα από τα παραπάνω σημεία παρουσίας προϊόντων προσδίδοντας ευφυία στα σημεία αυτά. Τα συλλεγόμενα δεδομένα θα αποστέλλονται στο υποσύστημα WSM.

Για να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των οντοτήτων (οργανισμών, εταιριών, πελατών, κτλ) που χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ιχνηλασιμότητας, αλλά και άλλων δεδομένων που σχετίζονται με αντικείμενα που έχουν ενσωματωμένες ετικέτες RFID, έχει οριστεί το σύστημα ονοματοδοσίας αντικειμένων (Object Name Service).
Η λειτουργικότητά του περιλαμβάνει την αποθήκευση στο αποθετήριο των πληροφοριών σχετικών με τα τελικά σημεία των διαδικτυακών υπηρεσιών που προσφέρονται για τα αντικείμενα συσχετισμένα με τον EPC κωδικό τους και την ανάκτηση των πληροφοριών αυτών μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών.


Ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους για τους χρήστες και τους τελικούς αποδέκτες των αποτελεσμάτων του έργου, είτε αυτοί προέρχονται από τον χώρο της βιομηχανίας, είτε πρόκειται για τελικούς καταναλωτές.

Μεσισμικό διασύνδεσης υποσυστημάτων (Web Services Middleware – WSM).
Πρόκειται για την απαιτούμενη υποδομή λογισμικού, με μορφή μεσισμικού (middleware), η οποία παρέχει το σύνολο των απαιτούμενων υπηρεσιών με μορφή REST web services φιλοξενούμενων στο υπολογιστικό νέφος.
Η υποδομή αυτή θα αποτελεί τη διεπαφή του ONS αποθετηρίου με τις εφαρμογές των χρηστών, είτε πρόκειται για εφαρμογές βιομηχανικών χρηστών είτε για εφαρμογές καταναλωτών. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχουν πληροφορίες για κάθε αναζητούμενο κωδικό/προϊόν μέσω του ONS αποθετηρίου το οποίο θα «επιλύει» κάθε κωδικό ως προς τις διαθέσιμες τερματικές υπηρεσίες (endpoints) που διαθέτουν πληροφορία για τον εν λόγω κωδικό/προϊόν.

Εφαρμογές για τους χρήστες.
Ως προς τους βιομηχανικούς χρήστες είναι σημαντική η ανάπτυξη εφαρμογών υποστήριξης αποφάσεων διανομής και επιλογής επένδυσης για υποδομή RFID. Παράλληλα, θα προβλεφθούν γενικά μοντέλα δεδομένων διεπαφής με τα συστήματα ERP ώστε οι συγκεκριμένες εφαρμογές να καταστούν δυνητικά προσβάσιμες για οποιοδήποτε βιομηχανικό χρήστη διαθέτει υποδομή ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.
Από την πλευρά των καταναλωτών θα αναπτυχθούν εφαρμογές έξυπνων συσκευών (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες – mobile apps) τα οποία θα είναι σε θέση είτε με σάρωση κάποιου QR κώδικα είτε με χειροκίνητη εισαγωγή κάποιου κωδικού σχετικού με το προϊόν (π.χ. κωδικός LOT ή μοναδικός αριθμός προϊόντος) να παρέχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες ταυτοποίησης του προϊόντος διαμέσων των web services που περιγράφηκαν προηγουμένως.

Οι τεχνολογικές κατευθύνσεις της ολοκλήρωσης είναι τέτοιες ώστε το τελικό προϊόν (υλικό και υπηρεσίες) να είναι αρθρωτό (modular) αλλά και αξιόπιστο έτσι ώστε ο τελικός χρήστης (πελάτης) να είναι σε θέση να συνθέσει ένα cost effective configuration για την επιθυμητή χρήση.

Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της ενσωμάτωσης μηχανισμών ανάλυσης και διασφάλισης ποιότητας στα τελικά προϊόντα παραγωγής και ο έλεγχος σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών νέφους οι οποίες θα είναι συνδεδεμένες με το τελικό προϊόν και στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τόσο ο τελικός χρήστης μέσω της ηλεκτρονικής ετικέτας, όσο και οι τελικοί καταναλωτές μέσω της οπτικής ταμπέλας σήμανσης.
H πιλοτική εφαρμογή περιλαμβάνει την εγκατάσταση του προτεινόμενου συστήματος ηλεκτρονικής ταυτοποίησης στις εγκαταστάσεις της ΚΑΠΟΤΑΣ ΑΕ, τη δοκιμαστική λειτουργία του και την αξιολόγηση του από τους χρήστες. Το σύστημα θα τοποθετηθεί έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις παραγωγικές διαδικασίες και θα δοκιμασθεί με αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραγωγής που θα καλύπτει περιπτώσεις συσκευασίας, μεταφοράς και διανομής των προϊόντων. Ομοίως, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί από αντιπροσωπευτικό δείγμα χρηστών.